Մինչ օրս պահպանվել է ծիսական հաց՝ տարեհաց թխելու սովորույթը, որի խորհուրդը նվիրված է գալիք տարվա հաջողություններին։ Տարեհացը կլոր կամ ձվաձև տեսք ունի, մեծությունը՝ ըստ ընտանիքի անդամների թվի։ Ծիսական հացի երեսը սերմերով ու մրգերով զարդարելը խորհրդանշում է տարվա հացի ու մրգերի առատության գաղափարը։ Ներսում դնում են միջինքը՝ լոբի, սիսեռ, փոքրիկ կորիզ կամ մետաղադրամ։ Ըստ ավանդության՝ ուտելու պահին ում բաժնից այն դուրս գա, տարին այդ մարդու համար հաջողակ կլինի։

Աղբյուր՝ Լուսիկ Ագուլեցի, <<Հայկական խոհանոց>>։

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

«ԵԿԵՂԵՑԻՆ ՀԱՅԿԱԿԱՆ» - երգ, խոսք՝ ՎԱՀԱՆ ԹԵՔԵՅԱՆԻ Դաշնակահար` ԱՆԱՀԻՏ ՄԵ...